ZARYBIENIE RZEKI WARTY

 

Koniec wiosny i początek lata to okres zarybiania rzeki Warty drapieżnikami i rybami reofilnymi. Do rzeki (w tym na odcinek którym opiekuje się koło Wykromet od Mstowa do Rzek Wielkich) wpuszczono narybek letni takich gatunków jak: 21 tysięcy sztuk szczupaka, 12 tysięcy sztuk sandacza, 5 tysięcy sztuk miętusa, 42,5 tysiąca sztuk jazia, 9 tysięcy sztuk jelca, 5 tysięcy sztuk bolenia, 10 tysięcy sztuk klenia, 18 tysięcy sztuk świnki I 10 tysięcy sztuk brzany. Z tymi ostatnimi do wody trafiło kilkadziesiat sztuk 2 letniej i większej brzany którą zakupiono również z środków własnych koła. W śród nich były tarlaki mającace ponad 50 cm. długości. Większość zarybień odbyła się pod nadzorem Państwowej Straży Rybackiej z Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach.