ZARYBIENIE RZEKI WARTY

 

Koniec wiosny i początek lata to okres zarybiania rzeki Warty drapieżnikami i rybami reofilnymi. Do rzeki (w tym na odcinek którym opiekuje się koło Wykromet od Mstowa do Rzek Wielkich) wpuszczono narybek letni takich gatunków jak: 21 tysięcy sztuk szczupaka, 12 tysięcy sztuk sandacza, 5 tysięcy sztuk miętusa, 42,5 tysiąca sztuk jazia, 9 tysięcy sztuk jelca, 5 tysięcy sztuk bolenia, 10 tysięcy sztuk klenia, 18 tysięcy sztuk świnki I 10 tysięcy sztuk brzany. Z tymi ostatnimi do wody trafiło kilkadziesiat sztuk 2 letniej i większej brzany którą zakupiono również z środków własnych koła. W śród nich były tarlaki mającace ponad 50 cm. długości. Większość zarybień odbyła się pod nadzorem Państwowej Straży Rybackiej z Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach.

 

 

Podobne wiadomości

Ustawienia prywatności

W związku z korzystaniem z tej strony internetowej, na Państwa urządzeniu końcowym instalowane są pliki cookies. Za ich pomocą zbierane są informacje, które mogą stanowić dane osobowe. Klikając „AKCEPTUJ” wyrażają Państwo zgodę na zastosowanie wszystkich plików cookie. Klikając „USTAWIENIA” wyrażają Państwo zgodę tylko na wybrane przez siebie kategorie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.